TEEMUN EVOLUUTIOKRIITTINEN SIVUSTO
PÄIVITETTY 2015/12/17
ETUSIVU


ETUSIVU

EVOLUUTIOVÄÄRENNÖKSET
 • Johdanto
 • Ernst Haeckel
 • Propaganda
 • Vertailua
 • Ihmisen evoluutio
 • Tuoreet

  DAWKINSIN LUENTO

  MAKROEVOLUUTIOTEORIAN RISTIRIITOJA

  AAMUNKOITON LOHIKÄÄRMEET

  EVOLUUTIOKAISLIKOSSA PUHISEE

  GEOLOGIA

  NOOA

  GEENI

  ELÄMÄN RESEPTI

  NEANDERTALILAISET

  JÄÄKAUSI

  MAMMUTIT

  SURKASTUMAT

  AVARUUS

  LUONNONVAKIOISTA

  BIG BANG

  KUINKA VANHA MAA ON?

  SUKLAAN EVOLUUTIO

  TUNTEEKO HISTORIA JEESUKSEN?

  VIIKUNAPUUN MERKKI

  KLAUKKALAN OHITUSTIE

  FOSSIILIT

  DA VINCI -KOODI

  JUUDAKSEN EVANKELIUMI

  ISÄNPÄIVÄ

  LUCYN LAPSI?

  KOLMANNES EI USKO KEHITYSOPPIIN

  RADIOMETRINEN AJOITUS?

  PELON EVOLUUTIO

  HIIDENKIRNUT

  SUSILUOLA

  SILMÄYS NÄKÖAISTIIN

  PEDON MERKKI ?

  JEESUKSEN LUUT OVAT LÖYTYNEET?

  PÄIHTEET

  J. R. R. TOLKIEN

  SUOMEN HISTORIAA

  J. A. M.

  ELOKUVAT

  TV-SARJAT
 • Postimies Pate

  TV-7

  BODOM

  AUTOT

  KRONOLOGIA

  KOIRAELÄIMET

  KARTANONKOSKI KUVINA

  VANTAA KUVINA

  HOUSE

  ARKKITEHTUURI

  EGYPTIN KRONOLOGIAT ?

  KIRJAT

  RADIO 3 v. 1987-1996

  TYYSTIN SEKALAISET KUVAT

  TIEDE-LEHDEN ID ARTIKKELISTA...

  TIETEELLINEN KREATIONISMI RY

  ILMOITUSTAULU

  EVOLUUTIOON KRIITTISESTI SUHTAUTUVIA TIEDEMIEHIÄ

  PALAUTE

  LINNOJA

  TURKUA KUVINA

  PRISMA TV1 1.10.2007

  ILPPA

  VIHTIÄ KUVINA

  KATSAUS ATEISMIN HISTORIAAN

  HELSINKI MOTOR SHOW 2007

  MIELIPITEITÄ EVOLUUTIOFILOSOFIASTA

  LINKIT

  RHODOPUISTO

  JEESUS-MARSSI 2008

  TUUSULA KUVINA

  NURMIJÄRVEÄ KUVINA

  JULKILAUSUMA EVOLUUTIOSTA

  ESPOOTA KUVINA

  MAA KOLMANNESMITTAAN

  KOTIMAAN MITTAUSTA 375 VUOTTA

  JAAKKO JUTEINI 1781-1855

  DARWIN 200 RIEMUVUOSI

  ZEITGEIST ELOKUVA

  HAROLD LLOYD

  REKRY 09

  EI GAP-TEORIOILLE

  VANTAA KUVINA II

  UUSI ASELAKI PUHUTTAA

  KARKKILA KUVINA

  JÄRVENPÄÄ KUVINA

  NISSAN NOTEN AJOVALON VAIHTO

  WIKILEAKS

  Hikka Pemasen blogi

 • 
  Prof. R. Dawkinsin Helsingin-vierailu 26.9.2005 &
  45 minuutin evoluutionylistysluento.

  (Kirjoittaja V. P.)

  Ensin sanaselitys: konvergentti evoluutio = rakenteita, jotka kehittyvät toisistaan riippumatta samanlaisiksi, esim. jos uskoo evoluutioon, tutkan on täytynyt kehittyä useille eliöryhmille (lepakko, delfiini ja jotkut linnut muistaakseni) riippumattomasti.

  Dawkinsin esitelmä oli lähinnä kirjallisuushaku muiden työhön, hänen omat tieteelliset saavutuksensa ovat kai vähäisiä. Hän esitteli useita konvergenssejä, joista suurin osa on mainittu Crea/ID-kirjoissa, esim. Evoluutio - kriittinen analyysi. Näiden perusteella hän ajattelee, että jos evoluutio toistettaisiin, on todennäköistä, että konvergentteja rakenteita syntyisi silloinkin. Tämä tietysti olettaa evoluution konvergenssien syyksi ja olettaa, että samat taustaolosuhteet konvergenssille kehittyisivät. (Montako kertaa olemme vastakkaisen argumentin evolutionisteilta kuulleet: mikä infon lisäys? Evoluutiolla ei ole suuntaa!!!).

  D. heitteli perustelematta pari ID-vastaista kommenttia. Ensimmäinen oli tuo Nummelinin mainitsema pommittajakuoriainen, josta D. kertoi tehneensä TV:ssä demonstraation. Perustelu oli, että neste räjähtää/kiehuu vasta, kun katalyyttiä on riittävä määrä ja tästä syystä asteittainen kehitys olisi mahdollinen. D. vain jätti mainitsematta, että kuoriainen ei tee mitään keskilämpimällä hyvin ärsyttävällä nesteellä pyllyssään, ellei se räjähdä ja avaa venttiilejä ruiskahtaen ulos.
  http://www.apologeticspress.org/articles/2102

  D. myönsi oikein, että kaikkien rakenteiden täytyy tulla pienten askelten kautta, jotta evoluutio voisi toimia. Ihmeellisesti hänen seuraava lauseensa oli, että tämä on merkittävin todiste ID:tä vastaan. Hän taisi vain olettaa, että kaikki syntyy pienillä askelilla, joten ID puppua. Mutta kyllä kai tällainen kiihkeästi D:tä kunnioittavaan yleisöön uppoaa.

  Mielestäni oli hyvä, että D. kertoi hyvää listaa konvergensseistä yleisöllekin. Hän jopa lainasi, että meidän pitäisi alkaa ajatella konvergensseja hyvinkin yleisinä. Hän ei (ylläri!) kertonut, että ne ovat ongelma evoluutiolle kahdella tavalla:
  1. Sukupuiden rakentaminen samankaltaisuuksien perusteella on vaikeaa ellei mahdotonta. (Samankaltaisuuksien suoma todiste evoluutiolle olettaa jo muutenkin evoluution. Eiväthän samankaltaisuudet yleensäkään, vaikkapa planeettojen kohdalla, kerro toisistaan polveutumisesta. Vain jos evoluutio oletataan, samankaltaisuus on todiste evoluutiolle. Samankaltaisuudet voidaan selittää mm. yhteisellä suunnittelijalla. Ehkä samankaltaisuus olisi parempi todiste evoluutiolle, mikäli useat ominaisuudet kehittyisivät selvinä linjoina, mutta konvergenssihan on juuri päinvastaista: samanlaisuuksia ilman polveutumista. Tämä taas sopii paremmin suunnitteluun.
  2. Jotta evoluutio toimisi, polku uuteen rakenteeseen ei saa olla kapea, vaan tulisi olla monta mahdollista mutaatiopolkua, jota voidaan kulkea, jotta kehittymistodennäköisyys ei mene liian pieneksi. Populaatiodynamiikkaa tutkinut biofyysikko Lee Spetner on laskenut, että tyypillinen uuden rakenteen kehitys vaatisi noin miljoona hyödyllistä mutaatiomahdollisuutta joka askelelle. Konvergenssi taas on tässä ongelma, koska jos eliöt ovat saaneet saman rakenteen, tämä kertoo siitä, että mahdollisia parannuspolkuja ei ole monta. Konvergentin rakenteen evoluutio on siis epätodennäköistä ja se on vieläpä tapahtunut useasti. Jokainen löydetty konvergenssi siis kertoo evoluutiopolun epätodennäköisyydestä. Tästä syvemmin ja paremmin Spetnerin kirjassa "Not by Chance!".

  D. ei vastannut selvästi esitelmänsä aiheen kysymykseen: onko evoluutio ennustettavissa? Tämä siksi, että sitä se ei tietenkään ole. Satunnaisprosessi voi mennä moneen suuntaan; ja yhdessä otoksessa havaitut konvergenssit vain hieman lisäävät tiettyjen suuntien todennäköisyyksiä. Mikä tahansa yllättävä suunta voidaan silti selittää pois. Tätähän tapahtuu koko ajan, kun "yllättäviä" uusia löytöjä esim. ihmisen evoluution kohdalla uutisoidaan. Mutta kun evoluutio ei ole ennustettavissa, eli sillä ei ole varsinaista suuntaa, se ei myöskään ole falsifioitavissa. Muualla D. vastaa; että jos nisäkäs löytyisi ennen kaloja, evoluutio olisi väärä teoria. Tämä voitaisiin kuitenkin selittää pois esim. vetoamalla kivikerrosten sekoittumiseen esim. laattatektonisesti tai voitaisin määritellä nisäkkäät kaloja 'yksinkertaisimmiksi' eliöiksi ja rakentaa sukupuut nisäkkäästä valaiden kautta kaloihin.

  Saattaa siis olla, että tahtomattaan tämä ateismin kapeakatseinen ajatollah pelasi evoluutiokriitikoiden pussiin.

  Skepsiksen huuhaa-palkintoa ei tämä tieteen ja antiuskontonsa sekoittaja taida saada, edes mitäänsanomattomasta meemi-käsitteestään (ideat kilpailevat - kuka ei tiennyt tätä ennen Dawkinsin antamaa uutta nimeä 'ilmiölle'?). Sen verran innokkaasti hänen opetuslapsensa hakivat esikuvaltaan kirjoihin nimikirjoituksia, joukossa esim. skepsiksen varapuheenjohtaja Mäkelä. Tiivistäisin D:n luennon seuraavasti: Evoluutio toimii, jos se oletetaan ja ongelmista ei puhuta julkisesti.