TEEMUN EVOLUUTIOKRIITTINEN SIVUSTO
PÄIVITETTY 2015/12/17
ETUSIVU


ETUSIVU

EVOLUUTIOVÄÄRENNÖKSET
 • Johdanto
 • Ernst Haeckel
 • Propaganda
 • Vertailua
 • Ihmisen evoluutio
 • Tuoreet

  DAWKINSIN LUENTO

  MAKROEVOLUUTIOTEORIAN RISTIRIITOJA

  AAMUNKOITON LOHIKÄÄRMEET

  EVOLUUTIOKAISLIKOSSA PUHISEE

  GEOLOGIA

  NOOA

  GEENI

  ELÄMÄN RESEPTI

  NEANDERTALILAISET

  JÄÄKAUSI

  MAMMUTIT

  SURKASTUMAT

  AVARUUS

  LUONNONVAKIOISTA

  BIG BANG

  KUINKA VANHA MAA ON?

  SUKLAAN EVOLUUTIO

  TUNTEEKO HISTORIA JEESUKSEN?

  VIIKUNAPUUN MERKKI

  KLAUKKALAN OHITUSTIE

  FOSSIILIT

  DA VINCI -KOODI

  JUUDAKSEN EVANKELIUMI

  ISÄNPÄIVÄ

  LUCYN LAPSI?

  KOLMANNES EI USKO KEHITYSOPPIIN

  RADIOMETRINEN AJOITUS?

  PELON EVOLUUTIO

  HIIDENKIRNUT

  SUSILUOLA

  SILMÄYS NÄKÖAISTIIN

  PEDON MERKKI ?

  JEESUKSEN LUUT OVAT LÖYTYNEET?

  PÄIHTEET

  J. R. R. TOLKIEN

  SUOMEN HISTORIAA

  J. A. M.

  ELOKUVAT

  TV-SARJAT
 • Postimies Pate

  TV-7

  BODOM

  AUTOT

  KRONOLOGIA

  KOIRAELÄIMET

  KARTANONKOSKI KUVINA

  VANTAA KUVINA

  HOUSE

  ARKKITEHTUURI

  EGYPTIN KRONOLOGIAT ?

  KIRJAT

  RADIO 3 v. 1987-1996

  TYYSTIN SEKALAISET KUVAT

  TIEDE-LEHDEN ID ARTIKKELISTA...

  TIETEELLINEN KREATIONISMI RY

  ILMOITUSTAULU

  EVOLUUTIOON KRIITTISESTI SUHTAUTUVIA TIEDEMIEHIÄ

  PALAUTE

  LINNOJA

  TURKUA KUVINA

  PRISMA TV1 1.10.2007

  ILPPA

  VIHTIÄ KUVINA

  KATSAUS ATEISMIN HISTORIAAN

  HELSINKI MOTOR SHOW 2007

  MIELIPITEITÄ EVOLUUTIOFILOSOFIASTA

  LINKIT

  RHODOPUISTO

  JEESUS-MARSSI 2008

  TUUSULA KUVINA

  NURMIJÄRVEÄ KUVINA

  JULKILAUSUMA EVOLUUTIOSTA

  ESPOOTA KUVINA

  MAA KOLMANNESMITTAAN

  KOTIMAAN MITTAUSTA 375 VUOTTA

  JAAKKO JUTEINI 1781-1855

  DARWIN 200 RIEMUVUOSI

  ZEITGEIST ELOKUVA

  HAROLD LLOYD

  REKRY 09

  EI GAP-TEORIOILLE

  VANTAA KUVINA II

  UUSI ASELAKI PUHUTTAA

  KARKKILA KUVINA

  JÄRVENPÄÄ KUVINA

  NISSAN NOTEN AJOVALON VAIHTO

  WIKILEAKS

  Hikka Pemasen blogi

 • 

  EGYPTIN KRONOLOGIAT ?  (Kuva: Mika Sipura, 2005)  Egyptologit ja kirkkoinstituutio joutuivat aikoinaan kohtaamaan kiistakysymyksen. Asia koski,
  kuten arvata saattaa, Egyptin teennäistä kronologiaa suhteessa Raamatun ilmoitukseen historiallisista tapahtumasarjoista. Koska itse en kuulu egyptologeihin enkä sen paremmin kirkkokuntiinkaan, olen ottanut tavakseni luottaa Raamatun ilmoitukseen kirjoitetusta historiasta. Raamatun päähenkilöistä ainakin Saul, Salomon, Joosef ( faarao nimitti Joosefin Saafenat-Paneahiksi)
  sekä Mooses liittyy suoranaisesti Egyptin historiaan. (Egyptologi= Muinaisen Egyptin kulttuuria ja kieltä tutkivan tieteen harjoittaja.) Egyptin kronologioiden eräs puutteista on sama argumentti, jolla sitä sekulaaripuolella suurelle yleisölle todistellaan, eli synkronointi. Peilattiinpa asiaa muiden kansojen historiaan (esim. Kiina) tai vaikka tietokonelaskelmoituihin astronomisiin virstanpylväisiin kuten kuun pimennykset suhteessa muinaisiin muistiinpanoihin, niin tulos on aina yhtä kehno ”perinteisen” Egypti-kronologian kannalta. Voidaanko Egyptin historia todellakin tukea esim. tuontiartikkeleihin? Ei voida, sillä jo Lähi-Idän kronologiat ovat tyystin repaleiset, jos katsomme asiaa ateistisesta näkökulmasta. Ja niinhän monet tutkijat turhaan tekevät.  Sekulaarisen Egypti kronologian mukaan (Riippuu myös hieman siitä, että keneltä egyptologilta asiasta kysyy.) Egyptin historia jaetaan seuraavasti:

  -Esidynastinen kausi (nolla dynastia 150 vuotta)
  -Varhaiskausi 1.-2. dynastia n. 3032-2707 eKr.
  -Vanha valtakunta 3.-8. dynastia n. 2707-2170 eKr.
  -Ensimmäinen välikausi 9. dynastia n. 2170-2020 eKr.
  -Keskivaltakunta 11.-12. dynastia n.2119-1794/93 eKr.
  -Toinen välikausi 13.-17. dynastia n.1794/93-1550 eKr.
  -Uusi valtakunta 18.-20. dynastia n. 1550-1070 eKr.
  -Kolmas välikausi 21.-24. dynastia n. 1070-714 eKr.
  -Myöhäiskausi 25. (Kushilaiset) -31. dynastia (ennen v. 746) n. 715-336 eKr.
  -Kreikkalaiskausi n.332-306 eKr. (Aleksanteri Suuri, Filippos Arridainos, Aleksanteri IV.)
  -Ptolemaiokset 323-30 eKr.
  -Roomalaiskausi 30 eKr.-313 jKr.


  -Rooman jakauduttua 395 jKr. Egypti päätyi Bysantin vallan alle. Arabit valloittivat alueen v. 641. Turkkilaisvallan alle Egypti joutui v. 1517
  Iso-Britannia miehitti maan v. 1882. Tätä ennen Egypti myi Suezin kanavan (valm. 1869) vuonna 1875.

  Britit tunnustivat Egyptin itsenäiseksi kuningaskunnaksi vuonna 1922. Tuolloin hallitsijan paikan täytti kuningas Fuad. V.1936 istuimen halusi puolestaa kuningas Faruk.
  Faruk hyökkäsi uuni-tuoreeseen Israeliin v. 1948.
  Erimielisyyksien ja tappiollisen hyökkäyksen jälkeen hänet painostettiin sotilaiden toimesta luopumaan vallasta vuonna 1953. Sotilaat julistivat maan tasavallaksi.
  Samaan aikaan eversti Gamal Abdel Nasser nousi maan johtohahmoksi. Mies kansallisti Suezin kanavan v. 1956, josta alkoi tapahtumasarja, joka johti ns. Suezin kriisin Israelin hyökättyä Siinain alueelle.
  Gamal kuoli vuonna 1970. Häntä seurasi Anwar Sadat.
  Egypti ja Syyria hyökkäsi Israeliin v. 1973. Egypti ei taaskaan menestynyt sodassa Israelia vastaan, ja maan sisäinen hallinto päätti syventää suhteitaan USA:han. Tästä seurasi jonkinasteinen välirikko muihin arabimaihin. Sadatin murhan jälkeen (v.1981) presidentiksi päätyi Hosni Mubarak. (Lainsäädäntövalta: 448-jäseninen parlamentti.)

  Ateistinen egyptologia sekä ateistiset tieteenhaarat, jotka jollakin tavalla sivuavat sitä, miten Raamattua voisi vesittää, perustuvat samoihin psykologisiin elementteihin.
  Onkin aivan oikein ja selventävästi sanottu, että jos ydinvoimalat laitettaisiin toimimaan samalla periaatteella, niin kukaan ei saisi ydinvoimalla tuotettua sähköä.
  Se on hauska anekdootti siksi, että menitpä minne foorumille tahansa lukemaan debatteja ateimi vs. fakta, niin aina esimerkiksi ateistitieteen harjoittajat vetoavat siihen, että ydinvoimalat toimivat. Tällä tietenkin yritetään saada aikaan hatara psykologinen illuusio siitä, että ateistipuolen heppulit käyttäisivät yhtä älykkäitä metodeja niin kehitysopin kuin atomifysiikan sarallakin.
  (Asiayhteydessä ei tietenkään saa mainita mitään niistä 22:sta ydinvoimalaonnettomuudesta, joita on tapahtunut 50 vuoden aikana.)

  Vaikka Egyptin risainen kronologia on vain murto-osa kaikesta tiedosta tai tiedon tyyppisestä materiaalista, niin se antaa mukavasti katsomisetäisyyttä siihen, miksi ateistitutkijat niin innokkaasti pyrkivät vain vesittämään Raamatun historiallisuutta piittaamatta faktoista. Pelkästään arviot hyksojen hallitusvallan pituudesta Egyptissä liikkuvat 100 ja 1660 vuoden välillä. Pakka, josta tietoa poimitaan, menee myös sekaisin monen vasallikuninkaan takia sekä siksi, että jotkin Egyptiin hyökkäävät kansat ovatkin todellisuudessa yksi ja sama kansa samoine tarkkaan kuvattuine aseineen, varusteineen, hevosineen, metodeineen jne. Juuri tämän asian valossa esim. hyksot ovat mitä todennäköisimmin olleet Raamatun amalekilaisia.

  (Saul kruunattiin Israelin kuninkaaksi 1052 eKr., ja Daavid vastaavasti 1012 eKr.; Joosua johti israelilaiset Jordanjoen yli 1408 eKr.; Israel aloitti exoduksensa Egyptistä 1448 eKr.; ja Joosefista tuli Egyptin pääministeri 1887 eKr. Amalekilaiset valloittivat Egyptin sen jälkeen, kun Mooseksen ja Israelin kansan perään lähtenyt faarao sotajoukkoineen joutui veden alle Punaisessa meressä.)
  (Egypti mainitaan Raamatussa 559 kertaa.)

  Farao Ahmosen muistokirjoitus on myös historiallisesti perin mielenkiintoinen:
  "Seurasin kuningasta jalan, kun hän ajoi vaunuissaan. Joku piiritti Avarasin kaupunkin. Minä taistelin urhoollisesti majesteetin edessä. Joku taisteli veden partaalla Avarisin kanaalin penkereellä. Oli taas taistelu tässä paikassa, ja minä osallistuin taisteluun. Joku taisteli tässä Egyptissä, joku valloitti Avarisin. Silloin minä sain elävän vangin. Joku piiritti Sharuhenia kuusi vuotta ja majesteetti valloitti sen."
  Tuo ”joku” oli kukas muukaan kuin Raamatun Saul ja Israelin porukka. Afrikan maissa ei ollut sellaisia joukkoja, jotka olisivat antaneet vastusta 400 000 amalekilaiselle. Mesopotamia puolestaan oli geopoliittisesti liian etäinen. Saul ja hänen 200 000 jalkamiestään + 10 000 Juudan miestä on jo matemaattisesti strategialoogisin vaihtoehto.
  Kuningas Saul sai käskyn profeetta Samuelilta:
  "Näin sanoo Herra Sebaot: Minä kostan Amalekille sen, mitä hän teki Israelille asettumalla hänen tielleen, kun hän tuli Egyptistä. (Amalekin kuningas tunnetaan siis egyptologiassa Apop toisena.) Mene siis ja voita amalekilaiset, ja vihkikää tuhon omaksi kaikki, mitä heillä on, äläkä säästä heitä, vaan surmaa miehet ja naiset, lapset ja imeväiset, raavaat ja lampaat, kamelit ja aasit."
  (1. Sam.15:2-3)


  "Ja Saul sanoi keeniläisille: Tulkaa ja erotkaa ja siirtykää pois amalekilaisten joukosta, etten minä hukuttaisi teitä heidän kanssaan; sillä te teitte laupeuden kaikille israelilaisille, kun he tulivat Egyptistä. Niin keeniläiset erosivat amalekilaisista.
  Ja Saul voitti amalekilaiset ja ajoi heitä takaa Havilasta Suuriin päin, joka on Egyptistä itään päin. Ja hän otti Agagin, Amalekin kuninkaan, elävänä vangiksi, mutta kaiken kansan hän vihki tuhon omaksi miekan terällä." (1.Sam. 15:5-8)
  Yhtä kaikki Salomon, josta löytyy 275 jaetta, liittyy niin ikään erääseen Egyptin turistirysään, nimittäin Hatsephsutin temppeliin (Deir el Bahr) Theebaa vastapäätä. Hatsephsut nimittäin oli Saaban kunigatar, joka lennähti pyrstölleen hämmentyessään Salomonin temppelin kauneutta ja loistokkuutta. Vielä enemmän nainen hämmästeli Salomonin suurta ja miltei epäinhimillistä viisautta, joka ei tuntunut olevan tästä maailmasta. Useita viikkoja kuningatar istui ja kuunteli Salomonin vastauksia hänen lukuisiin kysymyksiinsä. Muinaisten hieroglyfien mukaan Hatsephsut lähti Egyptistä itäänpäin viidellä laivalla, kohti ”Jumalan maata”. Useat egyptologit väittävät yhä, että Hatsephsut oli tuolloin menossa Muinaiseen Somaliaan eikä suinkaan Palestiinan suuntaan Salomonin luo. Tietenkään Egyptistä ei voi lähteä itäänpäin laivoilla päätyen muinaiseen somalian alueelle. Mutta se ei haitannut ateistipuolen heppuja lainkaan, sillä Raamatun vesittäminen on paljon oleellisempaa kuin historialliset faktat. ”Viis totuudesta tai sen poikasista, kunhan kehitysoppi rulettaa” -tyylillä. Tiedemaailmahan asetti Hatsephsutin vuoteen 1500 eKr., vaikka historoitsija Josefus selkeästi kirjoitti, että Hatsephsut on Saaban kuningatar.
  Tuolloin (950 eKr. paikkeilla) Egypti oli vielä hyvää pataa Israelilaisten kanssa, sillä ilman Israelia Egyptillä ei olisi ollut tietä ulos orjuudesta. (Egyptin kansa tunnettiin myös nimellä ”tulvan jälkeen”.)
  Hatse siis lähti Egyptistä kohti Salomonin kuuluisaa kaupunkia. Hatse otti tuliaisiksi 4000 kiloa kultaa, jalokiviä, hopeaa, panttereita, riikinkukkoja, orjia ja mausteita. Kuningatar saapui Eilatin satamaan ja tapasi siellä Paruahin, joka oli jonkin sortin satamapäällikkö ja alueen ”maaherra”. (Kunigasten kirjasta löytyy mm. Paruahin poika).
  Palattuaan viikkoja myöhemmin hän kirjoitutti Deir el Bahrin tuntumaan useita seinällisiä tekstejä, joissa hän kehuu Jumalan maan antimia. Koska Salomonilla oli myös hyvä huumorin taju, niin hän pisti Hatselle läksijäislahjaksi puolet lisää erinäisiä lahjoja ja myös kultaa. Hatse sai Theebaan viemisiksi mm. 31 kokonaista mirkahmiharsipuuta, jotka tytteli sitten antoi istuttaa palatsinsa lähelle. Myöhemmin noiden puiden kivettyneet kannot löydettiin. Niistä löytyi myös kohokuviopiirros palatsin seinästä.
  Theeba oli toinen pääkaupungeista ja SAABA oli ”toinen pääkaupunki”. Se oli viileämpi kuin Theeba ja ilmeisesti siksi kuningatar vietti siellä liki puolet vuodesta.
  SAABA sijaitsi nykyisen Sudanin alueella (nyk.Meroe) 200km Kharthumin pohjoispuolelta Niilin varrelta. Se oli suurkaupunki, jossa oli useita pyramideja.
  Miksi Saaba katosi historiasta? Vuonna 525 Persian suur kuningas Cambyses valloitti Egyptin. Miehen lempivaimon nimi oli Meroe.
  Kuningas muutti kaupungin nimen entisestä Saabasta Meroeksi naisen takia.

  Jeesus mainitsi myös mitä ilmeisimmin puheissaan Hatsephsutin: Matt: 12:42 "Etelän kuningatar on heräjävä tuomiolle tämän sukupolven kanssa ja tuleva sille tuomioksi; sillä hän tuli maan ääristä kuulemaan Salomon viisautta, ja katso, tässä on enempi kuin Salomo."  Hatshheput


  Hatse ja 31 Salomonilta saatua tuoksupuuta.


  Lähteet:

  -http://sabankuningatar.googlepages.com/
  -Josephus, F., Antiquities of the Jews, II-IX-1.
  -Giorgio Agnese, Maurizio Re: Ancient Egypt, art and archaeology of land of the faraohs.
  -Immanuel Velikovsky: Ages in Chaos, Sphere Books, LTD.


  Kuvat: FreePhotos.com, Nina Nalli 2007, Mika Sipura 2005.
  -Egypti Faaraoiden maa


  Kuva: Nina Nalli


  Hatsen temppeli
  Kuva: Nina Nalli
  Kuva: Nina Nalli